top of page
Meeting Room

Latar Belakang

Mutiara Mortgage & Credit Sdn Bhd

Mutiara Mortgage & Credit (MUTIARA) telah mula beroperasi semenjak tahun 2013 sebagai anak syarikat dan milikan penuh Housing Development Corporation (HDC), Sarawak.  Ia pada mulanya dikenali sebagai SP Pembangunan Sdn. Bhd. dan pada 22 Disember 1994 nama telah ditukar kepada Mutiara Perumahan Sdn. Bhd.  Pada 1 Ogos 2013, nama syarikat telah ditukar kepada Mutiara Mortgage & Credit Sdn. Bhd. kerana ia membawa visi untuk menjadi agensi pembiayaan alternatif pilihan bagi rumah mampu milik.

Dengan inisiatif Premier Sarawak kita sekarang, Datuk Patinggi Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Abang Haji Openg (bekas Menteri Perumahan, Sarawak), unit gadai janji untuk membiayai pemilikan rumah kumpulan berpendapatan rendah telah ditubuhkan. Pada 17hb Jun 2015, Skim Pinjaman Perumahan MUTIARA telah dilancarkan oleh Menteri Perumahan Sarawak. Pada 1hb Januari 2021, Mutiara telah memperoleh Persijilan Pematuhan Syariah dan menyediakan Pakej Pembiayaan Perumahan Islamik pematuhan Syariah komprehensif dengan kadar keuntungan serendah 1%.

Logo korporat menggabungkan lebih daripada sekadar rupa bumbung; ia menggambarkan bagaimana MUTIARA boleh membantu masyarakat untuk mempunyai tempat kediaman berupa rumah dan menyediakan tempat perlindungan untuk keluarga tidak mengira latar belakang mereka, kami di sini untuk membantu. MUTIARA berusaha untuk melonjak ke hadapan dengan meluaskan peluang persekitaran hidup berkualiti kepada golongan berpendapatan rendah.

MUTIARA yang bermaksud mutiara, mewakili inovasi dan berusaha untuk penambahbaikan berterusan.  Tanpa mengira perubahan, MUTIARA berdiri teguh dalam nilai dan kepercayaannya dalam sentiasa memberikan yang terbaik kepada pelanggannya.

VISION & MISSION

Visi

Untuk Menjadi Agensi Pembiaya Alternatif
Pilihan bagi Rumah Mampu Milik

Misi

Menyediakan Khidmat Kewangan Berkualiti & Fleksibel bagi Membantu Golongan Berpendapatan Rendah Memiliki Rumah Idaman.

Lembaga Pengarah dan Pengurusan

PENGERUSI

DATO SRI DR. HJ. WAN LIZOZMAN BIN WAN OMAR

Setiausaha Kewangan Negeri

NAIB PENGERUSI

DATU ANTONIO KAHTI GALIS

Setiausaha Tetap

Kementerian Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

TN. HJ. MOHAMAD ASMAN BIN HJ. AHMAD

Ketua Pegawai Eksekutif
Perbadanan Pembangunan Perumahan

DATU BAKRIE BIN ZAINI

Bekas Setiausaha Tetap
Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan

TN HJ. IKHWAN BIN HJ. ZAIDEL

Pengarah Bebas & Bukan Eksekutif 

DATU LAURA LEE NGIEN HION

Bekas Timbalan Setiausaha Kewangan Negeri

KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF

TN. HJ. SHAHARONY BIN HJ. MAT NOR

Mutiara Mortgage & Credit

Carta Organisasi

MMCOrgchart2023
bottom of page